Ca 13 bullar
Ingredienser
- 50 g jäst
- 2 1/2 dl sojamjölk/minimjölk (jag använde lättmjölk istället)
- 1dl kesella vanilj 7,5%
- 1/2 dl flytande honung
- 1 ägg
- 2,5 dl grahamsmjöl/vetemjöl
- 2,5 dl vetemjöl (För dess bakegenskaper och det är inte det enskilda mjölet i sig som avgör nyttan på slutprodukten utan alla ingredienser tillsammans)
- 4 dl dinkelmjöl
- 1/2 tsk hjorthornssalt
- 1/2 dl mixad mandel
- 1/2 tsk salt
Pensling
- 1 ägg
Fyllning
- 200g fint mixad sötmandel + inkråmet från bullarna
- 1 dl sojamjölk, uppvärmd (hade lättmjölk istället)
- 1 dl honung
- 1 pkt sojagrädde (hade lätt vispgrädde istället)
- (kesella vanilj)
Gör så här
- Börja med att sätta ugnen på 250 grader.
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt.
- Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan.
- Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt honung, ägg och salt och rör.
- Häll i mixad mandel, hjorthornssalt och mjölet lite i taget.
- (Använd antingen 5 dl vetemjöl + 4 dinkelmjöl eller 2,5 dl graham + 2,5 dl vetemjöl + 4 dl dinkelmjöl) Alternativet med mer vetemjöl ger ljusare färg.
- Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna.
- Jäs degen under bakduk ca 30 minuter.
- Tag upp degen och pudra över lite mer mjöl om det behövs, knåda den smidig.
- Baka ut till runda bullar.
- Lägg upp bullarna på bakplåtspapperklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda i 7-10 minuter i mitten av ugnen.
- Låt bullarna kallna helt innan du skär av som ett lock från varje bulle och pillar ut lite inkråm ur bottendelen. Spara inkråmet till fyllningen nedan.
Fyllning
- Mixa mandeln fint i en mixer.
- Häll på den skållheta mjölken och tillsätt det tidigare bortpillade inkråmet, mixa och smaka av med honung.
- Tillsätt eventuellt en liten klick kesella vanilj
- Fyllningen ska kallna och vara ganska lös.
- Vispa under tiden sgrädden (Måste vara kall när den vispas).
- Fyll bottendelarna med lite fyllning med en matsked, spritsa eller klicka över grädden och lägg slutligen på ett lock.
- Visst kan du unna dig ett lätt siktat puder av florsocker på toppen.
- Ät med andakt och njut med måtta.
Källa nLife.se
1 kommentar:
Den ser ju riktigt god ut!
Men jag ska nog ändå unna mig en "riktig" semla på semledagen.. Äter man bara en om året så.. ;)
Skicka en kommentar