fredag, juni 29, 2007

Så tänker jag om...

... snabb-bantning
Bikinisäsongen kommer med stormsteg, eller ja, den har ju redan gjort sitt intåg emellanåt. Visst är vi många som hade önskat att mage och lår varit lite mindre och förmodligen är det många som genom olika snabb-bantnings-kurer försöker nå det resultat de vill ha.
Men hur snabbt kommer inte de där kilon som man lyckats bli av med tillbaka igen då kuren tar slut och man återgår till sitt "normala ätande"?
Själv tänkte jag att det hellre får ta lite extra tid, bara kilonen försvinner för gott.
Hur lång tid har det tagit för dig att få på dig de där extra-kilonen? Hur lång tid har du burit på dem? Spelar då några månader extra någon roll? Jag anser att huvudsaken är att må bra och att även göra det under tiden då du når ditt uppsatta mål.

... plus- och minuskonto
I gratistidningen Kupé som finns på tågen läste jag i helgen om plus- och minuskonton.
Tänk dig att du har två konton, ett plus och ett minus.
I pluskontot hamnar all träning och motion som du utför. I minuskontot däremot hamnar all den där "extra-maten", med andra ord allt det där du inte MÅSTE ha, såsom glass, godis, pizza o.s.v.
Är du nöjd med din vikt? Bra! Då är målet att se till att dina plus och minus når en balans.
Är du däremot ute efter att gå ner i vikt? Då bör ditt minuskonto vara större än ditt plus-konto för att du ska nå detta.
Kort och gott: Mer motion än intag av mat bidrar till viktminskning. Ett gammalt koncept som håller. Men att tänka sig mat vs. träning som två konton kan få en till att se det med nya ögon.
Kanske kan du också utöka metoden genom att sätta ett extra minus ifall det är något speciellt onyttigt som du ätit (en flötig pizza till exempel) eller om du ätit extra mycket, men glöm då inte att du även kan förtjäna ett extra plus någon gång då du tränat mer intensivt än annars eller en längre stund.

... träning
Att träna ska vara roligt, givande och svettigt. Det anser jag i allafall. Jag älskar att känna hur hela kroppen är helt slut efter ett hårt spinningpass samtidigt som man får en härligt varm känsla över sig = man är nöjd med sig själv.
Att träna 30 minuter per dag är vad som ekar från alla håll numera. 30 minuter är egentligen inte speciellt lång tid, men varför är det då så svårt att ta sig ut på en 30 minuters-promenad varje dag? Motivation, motivation, motivation är mitt svar. Har man ingen motivation till att ta sig ut, gör man det inte heller.
Missar man en dags motion känns det genast inte lika motiverande till att ta en runda dagen därpå heller. Men då man lyckats komma över spärren och inser att en dags missat träning inte automatiskt gör att nästa dag måste följa samma spår har man kommit långt i sitt tänkande och agerande.
Mitt bästa tips är att skriva in sin motion i kalendern. Din träning är lika viktig som något möte eller bio-besök, gör det till en del av din vardag. Kommer du till den punkten att du tränar på gym är det perfekt att ha stående pass varje vecka som du går på och på så vis får in en rytm i tränandet. Men glöm för allt i världen inte att träning även kräver vila!
Och tänk på att vardagsmotion också är motion, så spring i trapporna istället för att ta hissen nästa gång.

... mat och lightprodukter
"Nu utan tillsatt socker", "light", "sockerfritt", "långt GI-värde" och så vidare, och så vidare... Visst har vi sett dem, visst har vi hört talas om dem, visst har man prövat dem. Med den hysteri över bantning som råder verkar alla företag inom matindustrin ta tillfället till fånga och få oss att pröva alla möjliga konstiga produkter som vi inte visste fanns, att vi behövde eller ens ville ha.
Så, ska man leta efter light-produkter i hyllorna? Från olika håll kommer olika bud så jag anser att man själv bör granska produkterna. Ska produkten vara sockerfri? Vad gör den då söt? Är det istället tillsatt en mängd sötningsmedel? Detta mår inte kroppen bättre av. Jag läste i någon tidning om att kolla efter vart i innehållsförteckningen sockret finns, är det bland de fem första ingredienserna? Slopa den! Kolla i näringsförteckningen, finns det mer änr 5% sockerarter i? Slopa den!
Extra fiberer och fullkorn är något som också talas mycket om. Fibrer och fullkorn ökar mättnadskänslan och är därmed mycket bra att äta. Själv försöker jag alltid välja ett fullkorns-alternativ ifall detta finns. Visst kanske det inte alltid är så mycket, men bättre än inget.
Fett är jag däremot mycket okunnig i en känner jag. Buden om fett klingar ständigt i otakt i mina öron. Så själv väljer jag att koncentrera mig på låg fetthalt i t.ex. matlagningsgrädde och creme fraiche, trots att jag inte vet ifall detta är det bästa. Vad jag är säker på är att olja, nötter (de flesta orostade) och fisk innehåller nyttiga fetter och jag steker därför oftast i rapsolja.
Men det alla svåraste är ändå att motstå frestelserna. Men måste du verkligen det då? Om din energi läggs på att försöka motstå frestelsen mer än vad energin läggs på att träna blir resultatet detsamma ändå. Unna dig något - men inte alltid, och unna dig alltid med måtta. En dag per vecka då man får äta något extra fungerar för en del, men inte för alla. För en del blir denna dag istället en "frossar-dag" och intaget blir betydligt mer än vad det skulle ha blivit om du ätit lite någon gång emellanåt. Skriv upp dina egna tankar och "regler" och försök följa dem, men råkar du en gång ramla dit så låt inte detta trycka ner dig ännu mer utan ställ dig upp och ta nya tag direkt!
Mitt bästa tips med mat är ändå att skriva matschema för veckorna. Det blir på så vis aldrig någon kris när det blir dags för mat och pizzerian får betydligt färre samtal från dig.

... att må bra
Det är ju det stora målet i det hela! Att må bra och känna sig nöjd med sig själv. Utsidan speglar inte alltid hur insidan mår, men visst påverkar de varandra. Den enda som i slutändan kan få dig att må bra är du själv och ditt sätt att leva. Ibland kanske det faktiskt krävs en dags vila med en lite godispåse framför tvn för att du ska må bra, men jag tror också att en långpromenad kan få de flesta på gott humör.

Återkommer när mer tankar bubblar inom mig och tid ges till att skriva ner dem.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skriv en bok för bövelen! :)

Anonym sa...

viklket jättebra inlägg!!läste oxå det där i kupé och det där med plus och minus konton är skitbra att tänka på! svårare än så behöver det ju egentligen inte vara!!

A.N. sa...

Vilka visa ord Jessica!

Anonym sa...

Btw... Jag fick oxå VG på min historiakurs :-) !!!!