torsdag, maj 25, 2006

Livslust! Del 1

Lånade ett gäng träningsböcker för ett tag sedan och har nu börjat blädda i den första. Livslust! motivation, motion, mat är namnet och är skriven av Kari Bø, Christine Thune & Beate Winther. Ska försöka skriva små sammanfattningar på de böcker jag läser så här kommer den första:

Boken är uppdelad i tre olika delar med namnen motivatin, motion och mat, vilket ni säkert kunde ha listat ut genom boktiteln. Börjar med att göra en sammanfattning på första delen idag och förhoppningsvis kommer nästa del imorgon.

Motivation
8 steg för att komma i gång
  1. Bestäm dig. Det räcker inte långsiktigt med att känna att man borde gå ner i vikt. Du måste bestämma dig och känna för det själv.
  2. Skriv ner mål. Vad vill du uppnå? Vad är ditt stora mål? Vad finns det för små mål som du vill klara av under tiden. Gör upp en lista med ditt stora mål men även med delmål.
  3. Reservera tid. Boka in tid för träning i din kalender. Träningen ska ses lika viktig som vilket möte som helst!
  4. Skippa ursäkter. Det finns en mängd ursäkter till att inte träna, men du kommer att må mycket bättre om du struntar i dem. Du kommer att ångra dig när du väl har satt fart.
  5. Offentliggör ditt beslut. Prata med nära och kära om vad du bestämt dig för att göra. Be dem om hjälp och om suport. Det är lättare att lyckas om de närmaste accepterar det.
  6. Träna tillsammans. Skaffa dig en träningskompis som gör det lättare att komma iväg, även de dagarna man helst skulle låta bli.
  7. Planera långsiktigt och ha tålamod. Du kommer inte att se något resultat under de första träningstillfällena, men det kommer så småningom. Ge inte upp!
  8. Klara, färdiga gå! Tveka inte utan sätt igång med det samma. En god vana drar ofta med dig andra...
För övrig ger de tips som:
  • Gå och cykla istället för att köra med bil eller ta bussen på ärenden.
  • Ta trapporna istället för hissen.
  • Belöna sig efter delmål.
  • Träning då och då är bättre än ingen träning alls.
  • Rör på dig minst 30 mi per dag
  • Ta vara på dina längre luncher eller raster och passa på att ta en promenad.
  • Träna medans du t.ex. ser på tv.
Fortsättning om de resterande två delarna kommer förhoppningsvis senare...

2 kommentarer:

Karin L sa...

Oj, utan att ha läst boken har jag, helt på egen hand, klarat av punkterna 1-5 och 7-8. Punkt 6 jobbar jag på. Ärligt talat så är ju punkt 4 a work in progress eftersom man måste ha disciplin varje gång, men det blir lättare för varje vecka som går. Och det blir jag också!

Jessica sa...

*ler* Ja många utav de punkterna har jag också gjort på egen hand. Vad duktiga vi är!! :-D