onsdag, oktober 04, 2006

Tips på receptsidor

Att hitta sidor med bra recept är inte alltid lätt.
själv fastnar jag lätt i samma gamla vanliga recept och är feg för att prova något nytt. Men det är dags att få ändring på det nu

Ska försöka samla några sidor här där du kan hitta bra recept som är lite lättare. Skriver bara om sådana som är gratis, dock kräver några att man går med som medlem, fast med gratis medlemsskap.
Förståss finns det många, många fler sidor med bra recept men jag gör ett utdrag av de jag hittat. Tipsa gärna om fler bra sidor!

arla.se
- gratis sida där det finna alla möjliga recept, både mer och mindre nyttiga. Genom en liten blå fjäder visar de att recepten är nyttigare än andra. Finns även bilder som visar ifall recepten är tidskrävande och ifall de är billigare. Plus för att det finns ett nytt matschema varje vecka och för att de fina bilderna, men minus för att alla innehåller arlas produkter. Tycker dock att den del recept som de anser som nyttiga går att göra om till ett bättre alternativ.

ica.se
- liksom arlas hemsida finns här en mängd olika sorters recept som är gratis att läsa. Går att söka på nyttigare mat genom att kryssa i olika rutor, såsom fiberrikt, fettsnålt och nyckelhålsmärkt. Också här finns många fina bilder och även plus för att de tipsar om hur man ändrar recepten för folk med olika allergier och att tillagningstiden och svårighetsgrad visas.

nLife.se
- mina nya favoritsida där kostrådgivaren Nina-Josephine Ahlm bloggar och även delar med sig av en mängd recept. Emellanåt får man ta del av t.ex. ett trerätters-förslag. Finns även bland annat frukosttips för en hel vecka, alternativa julbordsförslag. Recepten är indelade i olika kategorier såsom frukost, mellanmål, varmrätter och nybakt. Plus för att Nina-Josephine även skriver om de olika ingredienserna så man kan få en insikt i vad de verkligen gör. Minus för att inte det finns bilder på alla recept (tror dock att hon jobbar på det) och för att recepten inte ligger i någon form av bokstavsordning så det kan vara svårt att finna... men det går att söka som tur är.

gi-metoden.nu
- en sida med recept för den som vill äta enligt GI-modellen. Recepten är även här indelade efter olika katergorier. En förklaring av de tre olika faserna går att finna och Vid varje recept anges inom vilken fas kan ätas. Minus för att bilder saknas och för att man måste gå med som medlem (vilket är gratis). Plus för att menyförslag finns att få.

iform.se
- förutom recept finner man på denna sidan en mängd andra förslag på hur man ska må bättre, t.ex. träningstips, råd om hur man minskar stressen och flera olika tester där du kan få svar på vad du kanske bör tänka lite extra på. Inom kost-sidan kan du bland annat kontrollera vad olika livsmedel innehåller. Minus för en dåligt utformat söksystem där man bara kan skriva in ett livsmedel man vill att maten ska innehålla och för att det saknas bilder på många recept. Plus för att recepten lätt kan räknas om till önskat antal personer och för att det finns tillagningstid och energifördelning. Går även att göra undersökning på t.ex. hur lång tid man behöver hugga ved för att kunna unna sig en brownies.

helenas-web.nu/Recept

- Helena delar med sig av en mägd olika recept som är indelade i flera olika kategorier, såsom buffé. kötträtter, matbröd m.m. Plus för att det vid flera recept finns en pointsberäkning, tid anges vid samtliga och matsedlar finns. Minus för saknad av bilder, trist grafik och inget söksystem.

tasteline.com
- tasteline har en undersida vid namn tastelight, där finner man recept och råd vid viktminskning. Bland annat finner man vanliga recept omvandlade till en lättare variant där näringsinnehållet visas. Finns även recept för allergiker och diabetiker. Frukosttips, GI-mat och hälsodrinkar än andra saker man kan hitta. Jag tycker dock att det är svårnavigerat. Plus för många olika sorters menyer, t.ex. GI-vecka, het smalmat, tastelightmeny och energi.vecka.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hittade din blogg igår, gillar den verkligen! Tack för tipsen, är alltid redo att prova nya nyttiga recept.

Jessica sa...

Tack Sofie!
Jag ska bli bättre på att prova nya nyttiga recept jag också.

Cecilia sa...

Tack, jättebra länkar! Jag håller på att sammla ihop nyttiga recept nu så jag ska kunna variera min kost på ett nyttigt sätt.

Anonym sa...

Tack för tipsen.

Tänkte passa på att tipsa om en annan matsida med väldigt bra recept & matbilder - www.menyse.com.

Anonym sa...

Hej,
jag kan tipsa dig om http://www.receptdirekt.se som har färre, men utvalda favoritrecept!